Tuesday, March 27, 2012

21 tahun dan Pavlova :)

assalamualaikum.

wow!! sesak sangat dah blog aku ni dengan sarang...lame betul tak bukak blog ni...last post was on 6th june 2010 ..almost 2 years pasts...hewhew!!!(suke pulak aku dgn bunyik ni, mcm meniup angin sepoi2 bahasa,but why tiup angin??aaa..aku pon tak tahu..haha). tapi my first intention to do blog was to write informative substance in the view of me..dgn bahasa saintifiknye, lihat segalanya dari kaca mataku...???blog ni first ditubuhkan time aku kt cfs dulu, well,mase cfs dulu byk sgt mase free..tp  x dapat 4 flat jugak pon..huhu.

hewhew!!(hehe version baru..hahah!)

kembali ke pangkuan jalan...post aku arini adalah bertujuan utk kongsikan kegembiraan aku pd tarikh bersejarah aku setiap tahun...my birthday senang crite(bole nampakkan betape happy nye tuan empunye diri :P), sebab this year's birthday, aku sambut kat umah..dah lame rasenye xsambut bithday kt umah and then this is my 21st birthday, whereby  dr dulu lagi aku ade perspective yg mngatakan whoever yg da reach 21, die memang sgt matured, gorgeous, bergaya, and paling penting "dah beso dah..da bole kawen da bole mengundi).....pasal kawen n mengundi ni kite cite kt entry lain eh..kalau rajin la..haha..bajet je..zzz

okay, because this is my special year(dah 21 aku??), i made a decision to celebrate it dgn care yg lain skit, klu selame ni birthday aku dpt cake or something else yg aku buatkan aku sengih smpai ke telinga, taun ni dpt jgk, dpt awal lg tu(bajet lg..haha)..from people whom are so special for me..n taun ni pulak aku nk bagi hadiah utk diri aku sendiri, hadiah utk birthday sendiri(macam sadis je ayat kan??)tak pernah buat lagi tau..hehe

hadiah yg aku nak bagi utk diri sendiri ni tak la sepesial sgt, tp pada aku spesial la jgk sebab aku dah mengidam bende ni lame dah, just baru terjumpe resepi..resepi??haha...guess what??makanan la kan..tanye lagi..n name makanan tu ialah PAVLOVA!! errr....what, can u repeat it again?? PAV what?haha...PAVLOVA dear, PAVLOVA!  ni ha ghupe die --->




     Australian desert ni aku penah nmpk 2 kali, 1st ade sorg kwn fb post gambo pavlova ni, n 2nd my fevret chef nigella lawson buat desert ni,,cari kt kedai kek xjumpe,,tu yg mengidam tu...haha

cara-cara nak buat die?? sonang je

bahan2 meringue(a.k.a kek kt bawah)


  • 4 biji telur (amek putihnye shj)
  • 1 cawan gula caster
  • 1/2 sudu makan esn vanilla
  • 1sudu kecil cuka makanan
  • 1/2 sudu makan tepung jagung
bahan2 topping:

  • 1 cawan whipping krim
  • 11/2 sudu gula icing
  • 1/2 sudu makan esen vanilla
alternatif bg topping ni, pegi je kt bahagian frozen food, cari whipping krim yg siap dlm tin, sonang crite,,140 oz hanye rm10 je..xyah susah2 nk buat whipping krim sendiri..hehe

okay, cara2nya :

  1. pukul putih telur sampai setengah kembang
  2. masukkan gula caster sedikit demi sedikit. pukul sampai betul2 kembang
  3. masukkan cuka makanan, esen vanilla dan tepung jagung. kali ni pukul perlahan2 gune senduk je
  4. sediakan kertas minyak tas tray yg sedia utk dibakar
  5. tuang meringue dlm bentuk bulatan atasnya
  6. panaskan oven 5 minit
  7. masukkan meringue yg telah dibentuk bulatan td
  8. sedia dibakar dlm oven selama 5o minit (memang lame sikit desert ni, bole tido kejap tunggu), and kepanasan oven hendaklah 130 darjah celcius! hewhew

bila meringue dlm oven da siap masak,nak tau masak ke tak, bahagian luar die crusty dan merekah2 sikit, n brownish skit..sejukkan meringue sekjap

lepas tu, hiaskan atas meringue dengan whipping krimyg dibuat sendri atau yg dibeli trus dlm tin!!..hiaskan cermat sikit whipped krim ni..pastu, hiaskan pulak whipped krim ni dengan buah2 masam yg segar,  aku pilih buah kiwi , nanas, n mango..memang masam.kenape buah masam? sebab nk seimbangkan rasa manis meringue tadi..masam +manis = happy family!tak gitu?? then, siap utk ditelan!!!!

komen: pavlova ni rase die macam gula2 kapas versi keras tp dibalance dgn buah2 masam kt atas die..dlm nye lembut macam marshmallow...marvellous la jgk..nk tau sedap betul ke sedap tipu, buat le..ape lagi..hewhew!


huh!!sampai sini jelah celoteh sy, lpas buat pavlova, makan pavlova hidup rase macam lain..macam ade sumting je..hidup macam....................



                                                    ..........................................................


                                                    ...........................................................





                                                   ..........................................................

macam biase je. Wasalam. bye!

2 comments:

  1. wah!!!ade blog x habaq mai kt ceq nohh!!!~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni blog lame la...hg penah follow blog ni gune name kyra dulu nah..lupe lettew..

      Delete